Pages

:: Our Journey ::

................................................................................................... Daisypath Anniversary tickers ................................................................................................... Lilypie First Birthday tickers ...................................................................................................

30 December 2011

:: Hari besar kami ::

:: Bakal tiba ::

Masanya akan tiba tak lama lagi ops, ye je tak lama lagi. segalanya tidak disangka- sangka, lain daripada jangkaan kami, jauh dari perancangan kami. tapi, kami bersyukur, segalanya dipermudahkan oleh-Nya. kami tak sangka yang jodoh kami untuk bersama secepat ini. 

Kalau ditanya, bagaimana semua ini terjadi. jawapan wa, wa pun tak tahu, wa cuma ikut apa yang telah Allah aturkan. sekarang wa percaya yang Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita, kita tak boleh persoalkan semua tu. sesungguhnya wa betul- betul bersyukur sekarang ni, sebab apa yang terjadi sekarang ini adalah perkara yang paling bermakna dan terbaik dalam hidup wa. wa pernah sesuatu, seseorang, tetapi Allah gantikan dengan perkara lain dan orang lain yang lebih elok, jauh lebih elok untuk seumur hidup wa. 

4 bulan tu singkat bagi kami, wa dan Mr Mine aka En Tunang untuk menguruskan semua berhubung dengan majlis perkahwinan kami nanti. tetapi kami percaya yang keluarga sentiasa ada disamping kami untuk membantu kami. buat masa sekarang, wa baru selesai menempah butik pengantin untuk uruskan majlis kami nanti. tak sangka wa ada wedding planner.

:: Semoga jodoh kami berkekalan hingga ke akhir hayat ::

05 December 2011

:: Tangan syg sy ::

:: Biar gambar berbicara ::

Sekarang mood malas nak mengarang banyak- banyak + tak ada mood + rindu kat Mr Mine aka En. tunang. maklumlah En. Tunang sekarang brcuti panjang, dok umah jer, tak boleh drive kereta. 

Ini adalah update dari entry yang sebelum ni. disini ada gambar yang menunjukkan kecederaan yang dialami oleh En tunang wa.





:: syg, jangan lupa makan ubat tau, biar cepat sihat ::

27 November 2011

:: Sakit ::

Mr. Mine aka Mr. Tunang wa sakit. tapak tangan dia patah. 

Pagi tadi, seperti biasa Mr Tunang wa akan bagi msg "Pg syg". keadaan seperti biasa sehinggalah dia msg wa bagitahu yang dia ada di hospital, ada kemalangan di tempat kerja. wa terus call dia, lega sedikit sebab dia angkat call dan cakap dengan wa. tapi masih ada rasa tak puas hati, tetap nak jumpa dia, nak tengok sendiri keadaan dia. terima kasih kepada Ya kerana sudi menghantar wa ke rumah dia.

Setengah jam wa menunggu dengan sabar.bila wa tengok dia sampai, masih boleh berjalan, wa lega. walaupun tangannya berbalut bersimen, wa masih bersyukur sebab dia masih boleh berjalan dan senyum bila tengok wa. dia suka wa ada kat umah masa dia sampai. Bila wa kata nak balik, muka dia terus berubah. dia tanya wa datang ke tak esok. tapi wa dah janji dengan dia yang wa akan datang setiap hari sabtu. 

Bila jadi macam ni, wa rasa nak cepat kawin je. wa nak jaga dia sepanjang dia sakit, tapi kami hanya tunang, ada batasnya. kalau boleh, wa nak sentiasa ada disisi dia, jaga keperluan dia sampai dia betul- betul sihat. 

:: Syg, cepat sihat yer...saya sayang awak sangat2. saya tetap akan jaga awak ::

19 November 2011

:: 2 bulan sudah ::

Sudah 2  bulan wa dan Mr. Mine aka Mr. tunang bertunang. tak sangka, cepat betul masa berlalu. sepanjang 2 bulan ni, banyak yang wa belajar tentang Mr. tunang wa tu, tentang apa yang dia suka, apa yang dia tak suka, apa yang dia nak, apa yang dia tak nak, macamana dia marah, macamana dia merajuk marah. betullah apa yang orang cakap, masa bertunang ni la kita akan dapat kenal dia. bersama dia, buatkan wa belajar untuk jadi lebih baik, sempurna dimata dia. 

Sekarang wa lebih banyak memikirkan keluarga, keluarga wa dan keluarga dia. hubungan kami atas restu kedua keluarga. memang kami ada selisih faham, tapi kami akan cepat selesaikannya sebab kami tak nak masalah kami tu akan menjejaskan hubungan kami dan kepercayaan kedua keluarga. 
Semakin wa mengenali Mr. tunang, semakin wa dapat keserasian antara kami. semakin wa dapat rasakan yang dialah lelaki yang wa cari selama ini, kerana dia ada ciri yang wa nak. 


Terima kasih Mr. mine aka Mr. tunang sebab masih bersama saya dan bersabar dengan kerenah saya selama 2 bulan ni...saya sayang awak sangat2 tau...

16 November 2011

:: kembali ::

Rasanya macam dah lama sangat wa tak update blog ni. tak adalah berhabuk, cuma berdebu je...hehehe. maklumlah berpindah ditempat baru, memulakan hidup ditempat baru, memerlukan masa untuk menyesuaikan diri sikit. lagi satu yang paling penting, wa baru dapat internet, baru beli broadband.

:: update terbaru ::
1


wa telah selamat menjadi tunang azmi. rasa macam tak percaya pun ada, tapi yang pasti wa bahagia, sebab hidup wa sudah semakin lengkap. bila tengok semula gambar- gambar pertunangan wa, senyum sendiri jer, macam tak sangka je.

Inilah rupa wa selepas dimekap. semua orang cakap muka wa lain, wa pun rasa mka lain. tapi yang pasti wa rasa wa cantik hari tu.

Inilah baju tunang wa hari itu. wa betul2 puas hati, cantik, jadi seperti apa yang wa bayangkan dan inginkan. semua orang ingat wa sewa baju ni, ramai yang terkejut bila wa cakap wa hantar tukang jahit buat. wa teringin nak pakai dress, tapi susah nak dapat size wa, jd wa buatlah baju ni.


2
Selepas majlis bertunang, wa terus ke JB, sebab selasa wa dah start kerja. Alhamdulillah, Allah bagi rezeki berlipat ganda pada wa. sekarang wa kerja cikgu tadika swasta di jb. wa suka kerja ini, dan semoga akan kekal lama di dalam bidang ini.

13 September 2011

:: Haaaaaaaaa!!!!!!! ::

:: Top up pun kena cukai????????? ::

Macam tak percaya je, top up pun nak kenakan cukai. untuk golongan pertengahan dan bawahan memang terasa la bebannya. macam- macam reaksi kita boleh dengar, ada yang bantah, ada yang tak kisah. kenapa ada yang tak kisah? bagi yang tak kisah ni, apa la sangat 60 sen tu, buat apa nak berkira sangat. tapi, bagi wa "memang aku berkira." 

Top up ni dah jadi satu barang wajib, barang harian, barang yang kita mesti cari. kalau tak top up macamana nak buat call, terutama bila emergency. lagipun 1 Malaysia pakai hp, semua orang pakai top up, tak ramai yang pakai line, dah tentu diorang untung, kenapa mesti nak kenakan cukai plak. tak ke rasa pelik. 

Semalam bila kerajaan umumkan untuk tangguhkan cukai tu, wa memang lega, betul- betul lega. rasanya semua orang rasa yang sama macam wa rasa. cuma diharapkan semua syarikat telekomunikasi yang ada niat nak kenakan cukai tu, akan pikirkan semula cadangan tu dengan sebaik- baiknya dan sedalam- dalamnya demi kepentingan dan kebaikan semua pihak.

***
:: 5 hari lagi...Biar betul ni ::

Macam tak sangka, 5 hari lagi majlis kecik wa akan berlangsung. rasa semakin gementar sekarang ni. persiapan dah semakin siap, cuma tinggal sedikit barang yang perlu digubah lagi. akhirnya tercapai juga impian wa untuk gubah sendiri barang hantaran wa. memnag boleh letak barang kat kedai, biar diorang yang susun dan gubah barang tu, tapi wa tak nak macam tu. wa nak ada sentuhan wa sendiri untuk hantaran wa ni. bila tengok barang yang dah siap, puas hati dan rasa cantik sangat apa yang wa dah buat. 

Wa harap ahad ni semua akan berjalan dengan lancar, dan wa menjadi tunang kepada Mr Mine tersayang 

***

03 September 2011

:: Langkah 4 ::

:: Mekap ::

Wa dah selesai menempah mak andam untuk memekapkan wa pada majlis kecik wa nanti. lega rasanya bila dah siap tempah. 

Wa tak tempah jauh pun, dekat je dengan rumah wa dan semestinya murah,
under budget.

Mekap = Rm50
Aksesori = Rm25
Bantal = Rm10
...Murahkan...

***

01 September 2011

:: Langkah 3 ::

:: Bunga Rampai ::

Setiap hantaran pertunangan atau hantaran perkahwinan mesti ada bunga rampai, kira salah satu barang wajiblah selain daripada sirih junjung, kek, dan buah. begitu juga untuk hantaran pertunangan wa nanti, mesti ada bunga rampai dan bilangannya mestilah ganjil, dan kebiasaannya ada 5 bekas untuk bunga rampai. 

Mula- mula ingta nak beli terus masa beli tempat hantaran hari tu. tapi, bila melihat harganya, rasa macam tak berbaloi la plak nak beli. mahal tapi plastik, macam tak berbaloi dengan harganya jer. balik rumah, wa terjumpa satu cawan comel dalam almari kaca mak. memang comel dan sesuai untuk jadi tempat bunga rampai. jadi bermulalah misi mencari cawan comel tu.


Dan akhirnya....



Inilah cawan comel yang dimaksudkan tu. lain dari yang ada dalam almari mak wa. wa cari yang bulat tapi wa jumpa yang petak, dah nyata susah nak jumpa, jadi wa beli je la. harganya pun murah, 1 cawan rm1. tambah reben, jadilah cantik macam ni, lebih berbaloi dari yang kedai tu. memang puas hati. lebih puas hati lagi, ini adalah hasil kerja tangan wa yang pertama untuk hantaran kami nanti. 

***
Mahal tak semestinya cantik. barang yang murah boleh nampak mahal, kalau kena dengan caranya. 

***

26 August 2011

:: Hendak ::

:: Hendak buat, tapi macam tak jadi jer ::

Pernah tak korang nak buat sesuatu, tapi asyik tak jadi jer, asyik tertangguh jer. lastnyer, terus tak buat. Mesti ada kn? sama la dengan wa, wa selalu pikir nak menulis, nak buat 1 novel, tapi asyik tak jadi, asyik tertangguh jer. wa ingat lagi, masa wa tingkatan 2, wa ada buat 1 cerita. sampai 2 buku tulis sekolah habis untuk tulis cerita tu, tapi bila wa kemas barang nak pindah sekolah, buku tu dah hilang. wa tak tahu siapa yang pinjam tak pulang balik. masa tu ramai yang pinjam buku cerita wa tu untuk baca, ramai yang minat nak baca. diorang cakap menarik, sentiasa tunggu sambungan, nak tahu kesudahan cerita tu. tapi yang sedihnya, wa tak dapat nak habiskan cerita tu, cerita tu tergantung macam tu. sampai sekarang wa tak ingat pun apa jalan ceritanya. cuma yang wa ingat, ia mengisahkan tentang seorang adik yang ingin membalas dendam atas kematian kakak kembarnya. semua orang tak tahu yang simati tu ada kembar, termasuklah bfnya. itu je yang wa ingat. wa cuba jugalah nak buat cerita seakan macam tu, tapi tak dapat cari jalan cerita yang menarik. betullah cakap orang, idea yang menarik hanya datang sekali jer, jadi kenalah hargainya sebelum terlambat, macam wa ni dah terlambat dah pun.

***

23 August 2011

:: Anak ::

:: Anak anugerah dari Allah ::

Tersentak, sedih, sayu bila tengok berita tadi, 2 kisah tentang anak yang dizalimi

Kisah 1
3 anak mati dibunuh, ditolak ke dalam kolam ikan. hanya kerana bertengakar dengan isteri dan mabuk, menolak dan menyebabkan mereka lemas lalu mati.

Kisah 2 
Anak 5 tahun hampir dikelar dengan parang. sebab yang sama, bertengkar dengan isteri, lalu sanggup hendak kelar anak sendiri. polis yang lalu di tempat kejadian menyelamatkan kanak- kanak itu.

Sebab yang sama, bertengkar, bergaduh, anak yang jadi mangsa. begitu mudah jalan penyelesaian mereka, ceteknya pemikiran. wa terpikir, tak sayang anak ke sampai sanggup buat macam tu. tapi, ye lah, kita tak tahu apa yang mereka pikirkan. Anak tu suci, dia tak tahu apa- apa pun, tapi kenapa nak menyelesaikan masalah dengan cara macam tu, kalau pun memang geram, janganlah sampai buat macam tu pada anak sendiri. orang yang senang dapat anak, senang juga nak sia- siakan. cuba la pandang pada orang yang susah sangat nak dapat anak, yang tunggu masa yang lama untuk dapatkan zuriat sendiri. 

Sebut pasal anak, wa teringat plak pada kisah buang anak yang tak pernah habis. kerajaan dah kuatkuasakan hukuman yang berat, yang boleh dikatakan setimpal, tapi tetap ada kes buang bayi lagi. nampaknya mereka ni tak serik- serik lagi. daripada buang tu, baiklah bagi pada orang yang betul- betul hendakkan anak, dah tentu masa depan anak tu akan terjamin. tapi, oleh kerana ceteknya pemikiran, kurangnya pegangan agama, hanya terpikir jalan yang singkat, maka dibuang bayi tu. sedih bila teringat ada bayi yang mati, dimakan biawak, dimakan anjing. Ya Allah, tak sampai hati nak tengok, tak nak ingat lagi, sedih sangat.

***
Mr. Mine... Bila kita diberi rezeki anak oleh Allah, saya janji pada awak, saya akan sayang, kasihkan anak kita melebihi diri saya sendiri, saya akan bagi sepenuh kasih sayang saya, saya akan jaga, didik anak kita supaya menjadi insan yang berguna, taat pada Allah, taat pada ibu bapanya, dan berbuat baik pada sesama manusia. Semoga anak kita nanti menjadi kebanggaan keluarga dan semua orang

***

22 August 2011

:: Jemput ::

:: Sesi jemput menjemput ::

Tak sampai sebulan lagi majlis kecik wa dan Mr Mine akan berlangsung. dah rasa sikit- sikit nervousnyer. wa tak tahulah sesuai atau tak wa nak buat sesi jemput menjemput sekarang ni. tapi memandangkan majlis kecik wa tu lepas raya, pas tu memandangkan banyak lagi urusan wa yang perlu wa selesaikan pas ni (raya, interview, setel ujrah ), wa rasa wa akan buat sesi jemput menjemput tu sekarang. wa tak nak ada yang tertinggal untuk dijemput. 

***
Harap- harap ramailah yang dapat menghadirkan diri dan memeriahkan majlis kami berdua nanti. 

***

19 August 2011

:: Hari ::

:: Menghitung Hari ::

Sudah mula untuk menghitung hari... hari untuk menjelangnya majlis kecik wa tu.

Perasaan = gementar + tak sabar + takut.

Gementar untuk melangkah ke fasa baru dalam hidup, selangkah untuk menjadi wanita yang sempurna.

Tak sabar untuk ada hubungan yang lebih terjamin bersama Mr Mine. hubungan yang direstui semua orang, dan semoga mendapat doa yang baik- baik dari semua.

Takut jika tidak dapat mengatasi dugaan yang bakal mendatang. orang- orang tua selalu berkata, dugaan bertunang ni banyak, hati kena kuat untuk mengatasinya. mesti ada saling percaya dan mempercayai, kalau tak hubungan tu tak akan ada penghujung yang sepatutnya dan yang diharapkan oleh semua orang.

***
Berkenalan + Bercinta + Bertunang + Berkahwin = Hidup bahagia

Wa mengharapkan ini yang terjadi di dalam hidup wa, mengharapkan yang wa akan hidup bahagia bersama Mr Mine. yang penting usaha...usaha tangga kejayaan.

***

17 August 2011

:: Today ::

:: Be a better person for a better person ::

Dalam bahasa melayunya,
 menjadi orang yang lebih baik untuk orang yang lebih baik.

Semua orang nak mencari orang yang baik, tapi adakah diri sendiri tu dah cukup baik untuk orang baik yang dicarinya tu. 

Mesti korang sume pernah dengar orang- orang cakap, kita akan jumpa 5 orang yang salah sebelum jumpa orang yang betul. bila dah jumpa orang yang salah tu, kita mesti la jadi lebih baik dari yang dulu supaya kita akan jumpa orang yang lebih baik dari masa ke masa. 
wah...rasa macam wa ni pakar motivasi la plak...heheheh

Sekarang ni, wa berusaha untuk menjadi lebih baik untuk Mr Mine wa. wa dah jumpa ramai orang, macam- macam jenis orang wa dh jumpa, dengan bermacam- macam perangai dan sikap. kebanyakkan semua tak cukup sempurna dimata wa, ada je kurangnya. itu yang dikatakan belum jumpa yang serasi. tapi wa tak pernah rasa putus asa sebab wa tahu Allah Maha Adil, Dia tahu apa yang adil dan terbaik untuk hambaNya. 

Dan akhirnya wa dah jumpa orang yang terbaik untuk wa, Mr Mine. wa tak rasa kurang pun dengan dia sebab dia sentiasa cuba wat rasa yang wa ada kelebihan, sentiasa cuba menggembirakan wa dan menjaga hati wa.

***
Mr Mine... saya minta maaf sebab wat awak susah hati malam tadi. tak ada niat nak menyusahkan awak, cuma inginkan sedikit perhatian awak, tapi cara saya yang salah. saya cuba untuk tak buat lagi macam tu.

***

07 August 2011

:: Jangan risau ::

"awk, sy tau yg sy selalu sibuk, x da masa nak msg awk, call awk. tp sy hrp awk dpt bersbr dgn keadaan sy ni."

Risau betul Mr Mine dengan wa. dia takut wa akan merajuk, sedih sebab dia dah tak ada masa sangat nak msg dan call macam dulu. selalu wa cakap pada dia yang wa tak kisah, tak ada masalah pun sebab wa paham dengan kerja dia, tanggungjawab dia. lagipun wa bukan budak- budak yang senang nak merajuk pada hal- hal yang kecik dan remeh macam tu. wa percaya pada Mr Mine, percaya yang dia tak ada menipu wa, sentiasa jujur dengan wa. wa juga tahu yang dia kerja keras untuk masa depan kami nanti. 
Yang pasti, wa betul- betul hargai kebimbangan Mr Mine tu. itu membuatkan wa rasa lebih dihargai. 

***
Bila tengok drama melayu kat tv, bila sampai part romantik, selalu berangan "kalaulah aku dapat boyfriend macam tu, mesti best." wa bersyukur sebab wa dipertemukan dengan lelaki yang romantik macam dalam drama atau mungkin lebih romantik dari dalam drama tu.

"Awk jangan gerak, diri kat sini dulu"
Mula- mula wa tak paham, nape dia tak bagi wa pergi kat kereta, rasa nak marah pun ada. tapi, rupa- rupanya Mr Mine nak pastikan kereta sejuk dulu barulah dia bagi wa masuk dalam kereta. sebab bagi dia, keselesaan wa sangat penting. siap bukakkan pintu tau, co-cweet my Mr Mine...heheheh. 
Pernah masa nak pergi jumpa keluarga dia, wa cakap yang wa risau sebab minyak kereta macam nak habis. tapi, yang sebenarnya banyak lagi. wa tengok dari tepi, so nampaklah yang macam meter tu dah sampai E. Mr Mine terus pergi Shell, dan isi minyak kereta sampi meter tu sampai ke F. serba salah wa masa tu sebab pandai- pandai je cakap. tapi, bila wa cakap mintak maaf, dia jawab...
"Tak apa. yang penting awak selesa, tak risau, dan sentiasa senyum."

Kesederhanaan Mr Mine betul- betul dapat memikat hati wa. sepanjang kami bercinta, dia tak pernah bagitahu apa jawatan dia, berapa gaji dia, apa harta dia. sebab, bagi dia, itu semua hanya akan diberitahu bila kami dah selamat jadi suami isteri. dia tak nak, orang suka dia, sayang dia sebab apa yang dia, tapi sebab diri dia. wa cuma tau tempat kerja dia kat mana, dan macamana kerja dia, senang kata, yang basic jer. berahsia betul dia.
Wa sayang Mr Mine sebab diri dia, kejujuran dia, keihklasan yang ada pada dia. 

***

03 August 2011

:: langkah 2 ::

Minggu lepas wa dah selesai...

Beli tempat hantaran
(tak leh upload picture tempat hantara, surprise for everyone. jadi, tunggggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu)

Wa pergi dengan keluarga wa, kalau pergi sorang- sorang memang tak boleh nak tempah la, sebab dah rambang mata. wa ikut pilihan mak wa nak hepikan dia, nak dia kongsi best moment wa, lagipun dia tau apa yang cantik untuk majlis wa. untuk warna tema plak, wa mintak pendapat adik wa, angah, dia pakar bab- bab warna ni. jenuh gak la akak kedai tu tunggu nak amik pesanan kitorang, entah berapa kali bincang. mujur akak kedai tu paham. susah gak nak beli tempat hantaran tu, tapi wa dah prepare dari rumah, dah list down sume, dan berbekalkan pendapat ahli keluarga tersayang, sume dapat dibeli dengan jayanya. dan yang paling penting under budget

Sebenarnya, wa nak tempah dulu, hampir hari majlis, baru nak datang amik, tapi akak kedai tu cakap 2 bulan lg baru siap, bermakna bulan 10 baru siap. majlis wa bulan 9, wa memang dah frust masa tu. tapi kuasa Allah Maha Besar, ada set yang dah siap, macam yang wa nak, mengikut warna tema hantaran wa. bersyukur sangat. jadi, dari plan nak tempah, terus beli dan bawa balik umah. 

Sebelum ini tak adalah rasa nervous sangat, tapi bila tengok tempat dan barang hantaran dalam bilik, terus rasa nervious, tak sabar pun ada...heheheh..... macam tak percaya yang tak lama lagi wa akan jadi tunang kepada Mr Mine tersayang. 

Persiapan majlis kecik wa sudah lengkap, cuma tinggal untuk tunggu tibanya hari itu sahaja. wa mengharapkan aturcara pada hari itu akan berjalan dengan lancar.

***
wa rasa Mr Mine wa macam tak suka je wa panggil dia Bucuk Cayang. tapi, wa suka, macam co- cweet je untuk dia.

***

31 July 2011

:: Puasa ::

Esok semua umat Islam akan mula berpuasa. kita tgk pengumuman malan ni yer. puasa menandakan dah setahun wa tak bekerja. sedihnya, entah bila wa nak dpat kerja. kadang- kadang ada rasa putus asa, malas dah nak cari kerja, tapi wa bukan hidup hanya untuk diri wa sendiri, wa hidup untuk keluarga wa juga, wa masih ada keluarga. harapan diorang tinggi nak tengok wa ada kerja sendiri, ada kereta sendiri, tapi Allah masih nak menguji wa, tak apalah wa terima, dan wa tetap berusaha untuk mencari kerja. wa mesti banggakan mak abah wa. 

Puasa tahun ini adalah puasa yang membahagiakan wa. tak tahulah samada akan jadi puasa yang terakhir sebagai bujang single mingle atau tak. berpuasa sebagai kekasih kepada Mr. Mine. walaupun kami tak akan dapat untuk berbuka puasa bersama, tapi wa tak kisah pun sebab wa tahu yang wa sentiasa diingatannya, sentiasa dihatinya. huhuhu, jiwang karatnya. maklumlah kami ni kan bercinta jarak jauh, long distance love. cuma sedikit kesabaran dan kepercayaan, kami akan dapat berpuasa, berbuka dan beraya bersama selepas ini.

Untuk Mr Mine...
Saya akan sabar untuk menantikan saat itu. saya sayang awak, awk kena sentiasa ingat tu yer...

*** 

22 July 2011

:: Bermulanya cerita kami ::

Jangan benci nanti jadi sayang

Jangan benci sangat, nanti jadi sayang sangat

***
Pernag dengar tak dialog di atas? mesti pernah kan. sama la dengan wa, wa selalu dengar orang cakap. tapi wa tak pernak nak percaya pun, sebab bagi wa sayang ni hati je yang tahu. tapi sekarang, wa kena mengaku, ada betul apa yang orang cakap tu. kerana dari benci la datangnya sayang tu.

Wa dan Mr Mine berkenalan melalui call dan sms. mula- mula tu memang la wa layan, borak, sms. tapi lama- lama wa rasa Mr Mine ni macam tak best, ada masanya rasa macam bosan je cakap dengan dia. mungkin masa tu hati wa tak berapa nak kenal dia, cuma layan sebab nak mengisi masa lapang je. tapi, Mr Mine ni jenis yang tak putus asa, tak tau malu pun ye gak,heheh, jangan marah yer dia tetap call wa, tetap sms wa. wa ikut mood, kalu mood wa baik, wa balas, wa jawab, kalu mood wa tak baik, wa biar je. bila wa tak balas sms dia, dia top upkan wa. bila wa tanya nape top upkan, dia jawab "awak x da top up, sebab tu awak x balas msg saya, jadi saya top upkan la". wa memang jahat dengan dia, sebab wa bukan msg dia pun, wa guna untuk msg dan call orang lain. tiap - tiap minggu dia top upkan wa, tak tau banyak mana habis duit dia top upkan wa, tapi dia tak pernah mengungkit, sebab katanya dia ikhlas, tak mintak balasan

Selama 6 bulan wa diam, langsung tak msg dia, tak angkat call dia, wa tipu dia. sebab wa memang tak suka dia. tapi sepanjang 6 bulan tu, dia tak pernah berenti msg wa, call wa. wa tak simpan no dia langsung, betapa teruknya layanan wa pd Mr Mine. tapi, semua tu berubah bila hati wa tiba- tiba rasa nak tengok sejauh mana kesungguhan dia. 

wa : "macam ni la, kalu betul- betul nak kawan, dtg uamh saya, kita jumpa depan maka ayah saya, tak payah nak msg2 dah". 
Mm : "ok. alamat awak"
Wa : "(alamat)"

Keesokan harinya.....
Mm : "saya dah amik cuti minggu depan, 2 hari. saya akan datang umah awak"
Wa : "kalu awak tak tau jalan ke umah saya, jangan tanya saya, saya tak akan bgtahu apa- apa. cari sendiri"
Mm : "ok"

Hari kejadian...
Masa tu wa ada kat sekolah, jadi cikgu ganti, 
Mm : "saya dah sampai umah awak"

Mr Mine dah sampai uamh, tanpa tanya wa apa- apa. alangkah terkejutnya wa. wa tak sangka dia betul- betul datang. dia jumpa mak ayah wa dulu masa tu. wa betul- betul malu, tak sangka. masa tu lah wa dapat rasa yang dia betul- betul serius nak kawan dengan wa.

2 minggu kemudian, Mr Mine datang lagi sekali, minta izin dari mak ayah wa untuk bawa wa ke rumah dia kenal dengan keluarga dia. 

Sebulan kemudian, keluarga Mr Mine datang merisik, dan tetapkan tarikh pertunangan kami, sebulan lagi, kami bertunang. kalu dilihat, perjalanan cinta kami terlalu mudah, tidak memerlukan masa yang lama untuk bertunang dan berkahwin. hubungan kami mendapat restu dari kedua keluarga. 

Wa tak pernah rasa bahagia macam ni selepas berjumpa Mr Mine. susah nak gambarkan dengan kata- kata. tapi yang pasti, wa sayang Mr Mine sepenuh hati wa sehingga akhir hayat wa. 

***

20 July 2011

:: Biar je lah ::

Mood = sedih

***
Pagi- pagi dah wat wa rasa sedih. Betullah orang cakap susah nak puaskan hati semua orang. tak semestinya apa yang kita suka, orang lain akan suka. tapi salah ke apa yang wa dah beli tu, buruk sangat ke pilihan wa. wa beli apa yang suka, sebab nanti wa yang akan pakai. malas nak cakap apa- apa, biarkan je la. Tapi memang buat wa rasa sedih sangat. 


***
Apa yang wa buat sekarang ni...
sabar, sabar, sabar dan sabar. mungkin ada hikmah disebaliknya. lagipun wa boleh sabar lagi, hal kecik je, tak perlu nak rasa marah sangat, boleh diselesaikan.


Jd


SENYUM

19 July 2011

:: Mr. Mine, sy syg awk tau ::

Sebelum kita ke cerita yang sebenar, kita mulakan dengan ini dulu. mulai sekarang, aku akan gunakan nama wa, tak nak la guna aku dah, macam kasar sangat je. 

***
Tu dia tajuk entry, betul c-weet la...hahahah...
mmg wa sayang Mr. Mine sangat- sangat. tak perasan pun yang rasa sayang ni makin lama makin menebal, makin lama makin banyak pada dia. susah wa nak jelaskan rasa sayang yang macamana, cuma wa boleh cakap, wa sayang dia sampai akhir nyawa wa. 
Hari ni, wa jumpa Mr. Mine, dating + shopping beli barang sebenarnya. rasa seronok sangat, rasa macam tak nak je lepas dia balik, rasa nak sentiasa dia ada depan mata wa, tapi dia bukan hak milik wa lagi. jadi, kenalah sabar sikit lagi...heheheh

Kami = wa + Mr. Mine
Kami, setelah penat memusing segamat bershopping. masa on the way nak gi minum cendol. Mr Mine teringin nak minum cendol, dia jd teringin sebab selalu citer kat dia tempt wa sekeluarga selalu minum cendol yang sedap. 


Mm : nape awak tangkap gambar macam tu?
Wa :  nape?
Mm : tak nampak muka saya, nampak kepala saya je.
Wa : memang nak macam tu pun, nak masukkan dalam blog. heheheh
Mm : nape macam tu?
Wa : saja, tak nak orang tahu lagi rupa awak, biar rahsia. lagipun blum masa nak reveal   
       awak.

Jadi, anda dah pahamkan nape gambar ni je yang ada. bukan nak menyombong atau nak mengada- ngada, cuma belajar dari kesilapan. tak nak terlalu expose bf, bila dah sampai masa, barulah semua orang akan tahu macamana rupa Mr Mine wa tu. lagipun, Mr. Mine tak suka kalau orang tau sangat pasal dia, belum sampai masa katanya. tapi, wa akan tetap buat macam tu walaupun dia tak mintak. 

***
Mood = happy sangat, bahagia.

***

18 July 2011

:: ... ::

Maxis tak ada line

Sakitnya hati....

:: Tomorrow + Esok = Suka ::

Tomorrow + Esok = Selasa
Apa yang best sangat dengan hari selasa tu

***

***

***


Hari yang penuh dengan cinta

Sebab...

***

***

***
Dating Day
***

***

***

Sebenarnya esok Mr. Mine datang segamat, dating + beli barang hantaran tunang kami berdua. hampir 2 bulan kami tak jumpa, jadi memang teruja la nak jumpa dia, biasalah bercinta jarak jauh, macam ni la, jarang boleh jumpa. 

***
Emosi aku sekarang ni...

***


***

17 July 2011

:: Langkah 1 ::


Persediaan pertama untuk majlis kecikku nanti yang telah aku buat...

Tempah baju bertunang

Lega rasanya bila dah beli kain, dan sterusnya hantar pada tukang jahit kegemaranku. rambang mata betullah masa nak beli hari tu. dah jumpa yang berkenaan, tapi harganya mak aih...standard mak datin + artis je tu, overbudget. pergi kedai lain dapat la yang seakan sama lebih cantik rasanya harga pun murah, berpatutan, dapat beli dengan harga pakej, berbaloi- baloi.


Inilah kain pilihan, pilihan bersama ahli keluarga. tak boleh pilih sendiri, nanti rambang mata, tau mana yang cantik dengan tak, mana yang sesuai atau tak. macamana fesyennya nanti, kena tunggu masa majlis kecikku nantilah, dan sudah semestinya akan diupdate nanti, untuk kenangan kami bersama dah tentulah aku dan Mr. Mineku.

***
Berdebar menantikan hasilnya nanti 

***

15 July 2011

:: Sedihnyer ::

Tersentak, tergamam, sedih, bila melihat berita semalam mengenai seorang pelajar didera oleh gurunya. 

kenapa mesti digunakan pendekatan macam tu dalam mendidik? 

memang dia melakukan kesalahan, merokok kemudian ditangkap, tapi tak perlulah sampai dipukul, dirantai, kejam sangat. apa yang cikgu tu pikir agaknya. hukuman macam tu memang ada, memang dipraktikkan kalau ada pelajar yang buat kesalahan. macam tak logik je hukuman macam tu kat sekolah. 

pelajar tu berjalan kaki masih berantai selama 2 jam untuk balik ke rumah.

betul- betul buat aku rasa sedih. sakitnya pelajar tu, berjalan kaki dengan penuh kepayahan dengan kaki yang masih berantai hanya untuk balik ke rumah. 

***
mood : geram mengenangkan sikap manusia yang tak pandai nak bersyukur. dah dapat kerja elok, kerja yang terjamin, tapi tak pandai nak hargai, tak pandai nak bersyukur. lebih baik bagi aku jawatan cikgu tu.

***

12 July 2011

:: hmmm ::


Inilah topiknyer untuk hari ini. sebenarnya aku tgh boring ni. sebab apa? sebab Mr. Mine aku la. eh, nape plak, dia ada buat salah ke? malas nak tulis, tengok je yer...

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***


Anda faham tak sebabnyer? tak berapa nak jelas? tak apa, saya akan bagi gambar yang lebih jelas untuk anda.

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Dah faham? inilah aktiviti kegemaran Mr. Mine aku, bermain badminton. kira ada ranking gak la setakat dia main ni. dah banyak menyertai kejohanan, tapi tak da la besar sangat, yang biasa- biasa je. oleh kerana minatnye ini, aku dah buat plan nak bagi jersey untuk hantaran kahwin kami nanti, for sure dia suka. 

Sekarang, aku tengah tunggu msg dari dia, tapi entah bilalah dia nak habis main dan balik ke rumah.  
Menunggu dengan sabarnya. tak percaya? tengok ni...

***

***

***

***

***



Untuk Mr. Mine...
"Awak mainlah badminton tu, saya tak akan larang, sebab itu yang awak minat. saya tetap akan sokong awak, yang pasti tahun depan saya akan sentiasa ikut awak pergi main badminton. "

***

10 July 2011

:: Emosi leleh sikit ::

***
Tiba- tiba nak emosi leleh, sentimental plak malam- malam ni. sebelum tido, post entry baru dulu. tangan menaip, telinga tengah dengar lagu tangkap leleh, PELENGKAP HIDUPKU tajuknya. tadi dengar kat blog Lyssa Faizureen, (blog yang sangat comel, banyak toturial yang membuatkan aku dapat memperbaiki blog aku ni) pas tu ada plak kat citer tv3 tadi, terus cari lagu ni. 

Sesi emosi.
Dengar lagu ni, buatkan aku teringat pada Mr. Mine. makin rindu kat dia, jadi makin tak sabar nak jumpa dia. kami bercinta jarak jauh, hanya call dan msg je penghubung kami. nak kuar makan, tengok wayang, jauh la sangat dapatnya. tapi, ini buatkan aku kenal erti sabar, erti memahami. dia cakap, dia pent, kerja banyak, tapi aku tak nampak, entah betul entah tidak. tapi, jujurnya, sepenuh hati aku percaya, sebab...

 cinta tak akan berhasil tanpa ada kepercayaan dan kejujuran. 

Dengar lagu ni terus teringat janji dia pada aku...

# saya akan sayang awak sepenuh hati saya sepanjang hayat saya
# saya akan jaga awak melebihi saya jaga diri saya sendiri
# saya tak akan buat awak marah, terasa hati, kecik hati
# saya nak awak sentiasa senang hati, senyum, gembira sepanjang bersama saya

Dengar lagu ni teringat kata- kata dia pada aku...

# saya selalu sibuk, tak ada masa nak borak dengan awak
# sian awak, saya tak ada masa nak layan msg awak, mesti awak sunyi
# saya tak hensem, tak ada harta
# saya takut tak dapat nak bahagiakan awak

Setiap kali dia cakap macam tu, aku akan cakap...

# saya bersyukur dapat awak, sebab awak macam apa yang saya impikan, apa yang saya bayangkan
# mana ada saya sunyi, awak sentiasa msg saya, call saya. hari- hari call saya, ada masa mesti msg saya
# saya tak nak yang hensem di mata orang, tapi hensem di mata saya. saya tak nak yang banyak harta, tapi cukuplah yang dapat jaga saya, cukup makan pakai saya.
# saya tau saya akan bahagia dengan awak sebab awak dah membahagiakan saya sekarang ni. hubungan kita atas restu kuarga, restu semua orang, itu bukti kita akan bahagia sehingga hujung nyawa kita.

***
siapa Mr. Mine? belum masanya untuk reveal identitinya...hehehe


***