Pages

:: Our Journey ::

................................................................................................... Daisypath Anniversary tickers ................................................................................................... Lilypie First Birthday tickers ...................................................................................................

27 July 2012

:: 3 bulan ::

:: 27 ::

Apa yang ada pada nombor 27 tu? ini adalah nombir yang sangat istimewa sangat bagi kami berdua, saya dan suami. ini adalah tarikh dimana kami menjadi satu. 

Hari ini, 27 Julai 2012, genap 3 bulan kami menjadi suami isteri. cepat masa berlalu, rasa macam baru je tengok suami bersalam dengan abah, diakad nikahkan oleh abah. Alhamdulillah, tahun ni bertambah seorang ahli keluarga saya beraya iaitu suami tercinta. harap- harap tahun depan bertambah seorang lagi. 



:: Honeymoon 2 ::

:: Sentiasa honeymoon ::

Honeymoon kedua kami jauh sikit, ke Pulau tioman. untuk bulan madu ini, kami merancang sebulan dari tarikhnya. kami merancang cuti yang suami perlu ambil, resort, dan yang paling penting budget. walaupun dekat, budget sentiasa penting, ini kerana kami perlu memikirkan kos untuk selepas honeymoon berlaku. 

Rasa teruja untuk ke Pulau Tioman membuatkan saya plan betul- betul dan membuatkan saya survey hari- hari resort yang sesuai untuk kami, sesuai dari segi budget dan tempat. dan yang paling manis, kami ke Pulau Tioman genap 2 bulan kami berkahwin, kira sambut month anniversary terus lah tu. 

Kami menginap di Sun Beach Resort, deluxe couple bed, sangat puas hati. facilities lengkap, membuatkan kami berdua puas hati. tempat makan lengkap, nak beli cenderahati pun ada. untuk ke Pulau Tioman, kami perlu menaiki bot ke sana, mengambil masa 1 jam setengah untuk sampai, jauhnya bergantung kepada tempat yang anda akan menginap. kos bot Rm70 seorang pergi balik, bot yang sangat selesa. 

Ada banyak pakej yang disediakan, tetapi kami hanya memilih bilik tanpa pakej kerana kami tak mahu terikat dengan jadual pakej, maklumlah kami kan honeymoon, jadi nak buat aktiviti sendiri, nak habiskan masa berdua. tetapi ada kelebihan jika memilih pakej, termasuklah makan yang disediakn sepanjang menginap dan ada juga aktiviti seperti snorkeling. dan yang paling best, saya dapat mandi laut setelah lama teringin, puas hati bila dah dapat.

:: Mengabadikan nama kami di pantai. hasil seni suami saya ::
:: Dalam bot on the way ke Pulau Tioman ::
:: Setelah 3 hari 2 malam, masa untuk balik, menunggu  feri di jeti ::

:: Honeymoon 1 ::

:: Setiap hari adalah honeymoon ::

Mengikut kata- kata orang bijak pandai, pakar kaunseling, setiap hari setiap masa adalah honeymoon aka bulan madu. barulah rumahtangga aman damai, sentiasa bahagia. 

Sebelum majlis nikah, orang akan tanya, "Nanti bulan madu kat mana?". bakal pengantin pun malu- malu nak jawab, " Tak tahu lagi". 
Selepas selesai majlis nikah, sanding dan bertandang, orang tanya "Dah pergi bulan madu ke?", sambil senyum- senyum penuh makna. pengantin pun jawab dengan senyum gak.

:: Honeymon bermula ::

3 hari selepas selesai majlis bertandang di Johor Bahru, honeymoon aka bulan madu pun bermula. kami dah plan sebelum majlis lagi, memenuhi jadual sepanjang suami bercuti. maklumlah bukan senang nak dapat cuti lama macam tu. kalau ikutkan kami nak bulan madu selepas majlis di pahang, tapi keluarga kami masih berpegang pada adat orang- orang tua yang pengantin tak boleh jalan jauh sampai semua majlis selesai, maklumlah masih berdarah manis. tapi yang pasti kami memang senntiasa berdarah manis. heheheh.

Untuk bulan madu pertama kami, kami pergi tempat yang dekat- dekat je. saya teringin nak pergi ke Desaru, kebetulan rumah kami dekat dengan Desaru, jadi panjang la langkah kami berdua ke sana. oleh kerana tiada perancangan awal, kami main terjah je ke sana, jadi agak susah la masa tu nak cari chalet yang sesuai. nak dijadikan cerita, banyak pula chalet yang dalam proses pengubahsuaian. 

Berkat kesabaran dan mood honeymoon menggebu- gebu, akhirnya jumpa gak la chalet yag sesuai, di Pantai Tanjung Balau, lari dari target asal ke Desaru, tapi tetap berhampiran dengan Desaru. kebetulan masa kami sampai, resort tu ada diskaun, jadi langkah kanan la. tapi oleh kerana kami datang bukan weekdays, tak ada la ramai orang menginap di chalet tu. pantai tanjung balau amat sesuai untuk mereka yang minat memancing kerana terdapat banyak batu- batu yang sesuai untuk jadi tempat memancing, juga berdekatan dengan kawasan nelayan. yang paling saya suka, pantainya bersih, tidak tercemar. 

:: Sebelum bergerak balik ::