Pages

:: Our Journey ::

................................................................................................... Daisypath Anniversary tickers ................................................................................................... Lilypie First Birthday tickers ...................................................................................................

31 July 2011

:: Puasa ::

Esok semua umat Islam akan mula berpuasa. kita tgk pengumuman malan ni yer. puasa menandakan dah setahun wa tak bekerja. sedihnya, entah bila wa nak dpat kerja. kadang- kadang ada rasa putus asa, malas dah nak cari kerja, tapi wa bukan hidup hanya untuk diri wa sendiri, wa hidup untuk keluarga wa juga, wa masih ada keluarga. harapan diorang tinggi nak tengok wa ada kerja sendiri, ada kereta sendiri, tapi Allah masih nak menguji wa, tak apalah wa terima, dan wa tetap berusaha untuk mencari kerja. wa mesti banggakan mak abah wa. 

Puasa tahun ini adalah puasa yang membahagiakan wa. tak tahulah samada akan jadi puasa yang terakhir sebagai bujang single mingle atau tak. berpuasa sebagai kekasih kepada Mr. Mine. walaupun kami tak akan dapat untuk berbuka puasa bersama, tapi wa tak kisah pun sebab wa tahu yang wa sentiasa diingatannya, sentiasa dihatinya. huhuhu, jiwang karatnya. maklumlah kami ni kan bercinta jarak jauh, long distance love. cuma sedikit kesabaran dan kepercayaan, kami akan dapat berpuasa, berbuka dan beraya bersama selepas ini.

Untuk Mr Mine...
Saya akan sabar untuk menantikan saat itu. saya sayang awak, awk kena sentiasa ingat tu yer...

*** 

22 July 2011

:: Bermulanya cerita kami ::

Jangan benci nanti jadi sayang

Jangan benci sangat, nanti jadi sayang sangat

***
Pernag dengar tak dialog di atas? mesti pernah kan. sama la dengan wa, wa selalu dengar orang cakap. tapi wa tak pernak nak percaya pun, sebab bagi wa sayang ni hati je yang tahu. tapi sekarang, wa kena mengaku, ada betul apa yang orang cakap tu. kerana dari benci la datangnya sayang tu.

Wa dan Mr Mine berkenalan melalui call dan sms. mula- mula tu memang la wa layan, borak, sms. tapi lama- lama wa rasa Mr Mine ni macam tak best, ada masanya rasa macam bosan je cakap dengan dia. mungkin masa tu hati wa tak berapa nak kenal dia, cuma layan sebab nak mengisi masa lapang je. tapi, Mr Mine ni jenis yang tak putus asa, tak tau malu pun ye gak,heheh, jangan marah yer dia tetap call wa, tetap sms wa. wa ikut mood, kalu mood wa baik, wa balas, wa jawab, kalu mood wa tak baik, wa biar je. bila wa tak balas sms dia, dia top upkan wa. bila wa tanya nape top upkan, dia jawab "awak x da top up, sebab tu awak x balas msg saya, jadi saya top upkan la". wa memang jahat dengan dia, sebab wa bukan msg dia pun, wa guna untuk msg dan call orang lain. tiap - tiap minggu dia top upkan wa, tak tau banyak mana habis duit dia top upkan wa, tapi dia tak pernah mengungkit, sebab katanya dia ikhlas, tak mintak balasan

Selama 6 bulan wa diam, langsung tak msg dia, tak angkat call dia, wa tipu dia. sebab wa memang tak suka dia. tapi sepanjang 6 bulan tu, dia tak pernah berenti msg wa, call wa. wa tak simpan no dia langsung, betapa teruknya layanan wa pd Mr Mine. tapi, semua tu berubah bila hati wa tiba- tiba rasa nak tengok sejauh mana kesungguhan dia. 

wa : "macam ni la, kalu betul- betul nak kawan, dtg uamh saya, kita jumpa depan maka ayah saya, tak payah nak msg2 dah". 
Mm : "ok. alamat awak"
Wa : "(alamat)"

Keesokan harinya.....
Mm : "saya dah amik cuti minggu depan, 2 hari. saya akan datang umah awak"
Wa : "kalu awak tak tau jalan ke umah saya, jangan tanya saya, saya tak akan bgtahu apa- apa. cari sendiri"
Mm : "ok"

Hari kejadian...
Masa tu wa ada kat sekolah, jadi cikgu ganti, 
Mm : "saya dah sampai umah awak"

Mr Mine dah sampai uamh, tanpa tanya wa apa- apa. alangkah terkejutnya wa. wa tak sangka dia betul- betul datang. dia jumpa mak ayah wa dulu masa tu. wa betul- betul malu, tak sangka. masa tu lah wa dapat rasa yang dia betul- betul serius nak kawan dengan wa.

2 minggu kemudian, Mr Mine datang lagi sekali, minta izin dari mak ayah wa untuk bawa wa ke rumah dia kenal dengan keluarga dia. 

Sebulan kemudian, keluarga Mr Mine datang merisik, dan tetapkan tarikh pertunangan kami, sebulan lagi, kami bertunang. kalu dilihat, perjalanan cinta kami terlalu mudah, tidak memerlukan masa yang lama untuk bertunang dan berkahwin. hubungan kami mendapat restu dari kedua keluarga. 

Wa tak pernah rasa bahagia macam ni selepas berjumpa Mr Mine. susah nak gambarkan dengan kata- kata. tapi yang pasti, wa sayang Mr Mine sepenuh hati wa sehingga akhir hayat wa. 

***

20 July 2011

:: Biar je lah ::

Mood = sedih

***
Pagi- pagi dah wat wa rasa sedih. Betullah orang cakap susah nak puaskan hati semua orang. tak semestinya apa yang kita suka, orang lain akan suka. tapi salah ke apa yang wa dah beli tu, buruk sangat ke pilihan wa. wa beli apa yang suka, sebab nanti wa yang akan pakai. malas nak cakap apa- apa, biarkan je la. Tapi memang buat wa rasa sedih sangat. 


***
Apa yang wa buat sekarang ni...
sabar, sabar, sabar dan sabar. mungkin ada hikmah disebaliknya. lagipun wa boleh sabar lagi, hal kecik je, tak perlu nak rasa marah sangat, boleh diselesaikan.


Jd


SENYUM

19 July 2011

:: Mr. Mine, sy syg awk tau ::

Sebelum kita ke cerita yang sebenar, kita mulakan dengan ini dulu. mulai sekarang, aku akan gunakan nama wa, tak nak la guna aku dah, macam kasar sangat je. 

***
Tu dia tajuk entry, betul c-weet la...hahahah...
mmg wa sayang Mr. Mine sangat- sangat. tak perasan pun yang rasa sayang ni makin lama makin menebal, makin lama makin banyak pada dia. susah wa nak jelaskan rasa sayang yang macamana, cuma wa boleh cakap, wa sayang dia sampai akhir nyawa wa. 
Hari ni, wa jumpa Mr. Mine, dating + shopping beli barang sebenarnya. rasa seronok sangat, rasa macam tak nak je lepas dia balik, rasa nak sentiasa dia ada depan mata wa, tapi dia bukan hak milik wa lagi. jadi, kenalah sabar sikit lagi...heheheh

Kami = wa + Mr. Mine
Kami, setelah penat memusing segamat bershopping. masa on the way nak gi minum cendol. Mr Mine teringin nak minum cendol, dia jd teringin sebab selalu citer kat dia tempt wa sekeluarga selalu minum cendol yang sedap. 


Mm : nape awak tangkap gambar macam tu?
Wa :  nape?
Mm : tak nampak muka saya, nampak kepala saya je.
Wa : memang nak macam tu pun, nak masukkan dalam blog. heheheh
Mm : nape macam tu?
Wa : saja, tak nak orang tahu lagi rupa awak, biar rahsia. lagipun blum masa nak reveal   
       awak.

Jadi, anda dah pahamkan nape gambar ni je yang ada. bukan nak menyombong atau nak mengada- ngada, cuma belajar dari kesilapan. tak nak terlalu expose bf, bila dah sampai masa, barulah semua orang akan tahu macamana rupa Mr Mine wa tu. lagipun, Mr. Mine tak suka kalau orang tau sangat pasal dia, belum sampai masa katanya. tapi, wa akan tetap buat macam tu walaupun dia tak mintak. 

***
Mood = happy sangat, bahagia.

***

18 July 2011

:: ... ::

Maxis tak ada line

Sakitnya hati....

:: Tomorrow + Esok = Suka ::

Tomorrow + Esok = Selasa
Apa yang best sangat dengan hari selasa tu

***

***

***


Hari yang penuh dengan cinta

Sebab...

***

***

***
Dating Day
***

***

***

Sebenarnya esok Mr. Mine datang segamat, dating + beli barang hantaran tunang kami berdua. hampir 2 bulan kami tak jumpa, jadi memang teruja la nak jumpa dia, biasalah bercinta jarak jauh, macam ni la, jarang boleh jumpa. 

***
Emosi aku sekarang ni...

***


***

17 July 2011

:: Langkah 1 ::


Persediaan pertama untuk majlis kecikku nanti yang telah aku buat...

Tempah baju bertunang

Lega rasanya bila dah beli kain, dan sterusnya hantar pada tukang jahit kegemaranku. rambang mata betullah masa nak beli hari tu. dah jumpa yang berkenaan, tapi harganya mak aih...standard mak datin + artis je tu, overbudget. pergi kedai lain dapat la yang seakan sama lebih cantik rasanya harga pun murah, berpatutan, dapat beli dengan harga pakej, berbaloi- baloi.


Inilah kain pilihan, pilihan bersama ahli keluarga. tak boleh pilih sendiri, nanti rambang mata, tau mana yang cantik dengan tak, mana yang sesuai atau tak. macamana fesyennya nanti, kena tunggu masa majlis kecikku nantilah, dan sudah semestinya akan diupdate nanti, untuk kenangan kami bersama dah tentulah aku dan Mr. Mineku.

***
Berdebar menantikan hasilnya nanti 

***

15 July 2011

:: Sedihnyer ::

Tersentak, tergamam, sedih, bila melihat berita semalam mengenai seorang pelajar didera oleh gurunya. 

kenapa mesti digunakan pendekatan macam tu dalam mendidik? 

memang dia melakukan kesalahan, merokok kemudian ditangkap, tapi tak perlulah sampai dipukul, dirantai, kejam sangat. apa yang cikgu tu pikir agaknya. hukuman macam tu memang ada, memang dipraktikkan kalau ada pelajar yang buat kesalahan. macam tak logik je hukuman macam tu kat sekolah. 

pelajar tu berjalan kaki masih berantai selama 2 jam untuk balik ke rumah.

betul- betul buat aku rasa sedih. sakitnya pelajar tu, berjalan kaki dengan penuh kepayahan dengan kaki yang masih berantai hanya untuk balik ke rumah. 

***
mood : geram mengenangkan sikap manusia yang tak pandai nak bersyukur. dah dapat kerja elok, kerja yang terjamin, tapi tak pandai nak hargai, tak pandai nak bersyukur. lebih baik bagi aku jawatan cikgu tu.

***

12 July 2011

:: hmmm ::


Inilah topiknyer untuk hari ini. sebenarnya aku tgh boring ni. sebab apa? sebab Mr. Mine aku la. eh, nape plak, dia ada buat salah ke? malas nak tulis, tengok je yer...

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***


Anda faham tak sebabnyer? tak berapa nak jelas? tak apa, saya akan bagi gambar yang lebih jelas untuk anda.

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Dah faham? inilah aktiviti kegemaran Mr. Mine aku, bermain badminton. kira ada ranking gak la setakat dia main ni. dah banyak menyertai kejohanan, tapi tak da la besar sangat, yang biasa- biasa je. oleh kerana minatnye ini, aku dah buat plan nak bagi jersey untuk hantaran kahwin kami nanti, for sure dia suka. 

Sekarang, aku tengah tunggu msg dari dia, tapi entah bilalah dia nak habis main dan balik ke rumah.  
Menunggu dengan sabarnya. tak percaya? tengok ni...

***

***

***

***

***



Untuk Mr. Mine...
"Awak mainlah badminton tu, saya tak akan larang, sebab itu yang awak minat. saya tetap akan sokong awak, yang pasti tahun depan saya akan sentiasa ikut awak pergi main badminton. "

***

10 July 2011

:: Emosi leleh sikit ::

***
Tiba- tiba nak emosi leleh, sentimental plak malam- malam ni. sebelum tido, post entry baru dulu. tangan menaip, telinga tengah dengar lagu tangkap leleh, PELENGKAP HIDUPKU tajuknya. tadi dengar kat blog Lyssa Faizureen, (blog yang sangat comel, banyak toturial yang membuatkan aku dapat memperbaiki blog aku ni) pas tu ada plak kat citer tv3 tadi, terus cari lagu ni. 

Sesi emosi.
Dengar lagu ni, buatkan aku teringat pada Mr. Mine. makin rindu kat dia, jadi makin tak sabar nak jumpa dia. kami bercinta jarak jauh, hanya call dan msg je penghubung kami. nak kuar makan, tengok wayang, jauh la sangat dapatnya. tapi, ini buatkan aku kenal erti sabar, erti memahami. dia cakap, dia pent, kerja banyak, tapi aku tak nampak, entah betul entah tidak. tapi, jujurnya, sepenuh hati aku percaya, sebab...

 cinta tak akan berhasil tanpa ada kepercayaan dan kejujuran. 

Dengar lagu ni terus teringat janji dia pada aku...

# saya akan sayang awak sepenuh hati saya sepanjang hayat saya
# saya akan jaga awak melebihi saya jaga diri saya sendiri
# saya tak akan buat awak marah, terasa hati, kecik hati
# saya nak awak sentiasa senang hati, senyum, gembira sepanjang bersama saya

Dengar lagu ni teringat kata- kata dia pada aku...

# saya selalu sibuk, tak ada masa nak borak dengan awak
# sian awak, saya tak ada masa nak layan msg awak, mesti awak sunyi
# saya tak hensem, tak ada harta
# saya takut tak dapat nak bahagiakan awak

Setiap kali dia cakap macam tu, aku akan cakap...

# saya bersyukur dapat awak, sebab awak macam apa yang saya impikan, apa yang saya bayangkan
# mana ada saya sunyi, awak sentiasa msg saya, call saya. hari- hari call saya, ada masa mesti msg saya
# saya tak nak yang hensem di mata orang, tapi hensem di mata saya. saya tak nak yang banyak harta, tapi cukuplah yang dapat jaga saya, cukup makan pakai saya.
# saya tau saya akan bahagia dengan awak sebab awak dah membahagiakan saya sekarang ni. hubungan kita atas restu kuarga, restu semua orang, itu bukti kita akan bahagia sehingga hujung nyawa kita.

***
siapa Mr. Mine? belum masanya untuk reveal identitinya...hehehe


***

08 July 2011

:: Misi Alin ::

3 Julai, kitorang 1 family, telah pergi ke KL, untuk menghantar adik lin melanjutkan pelajarannya.


Inilah nama tempatnya. rasa teruja masa masuk UM tu. eh, macam aku plak yang study kat situ.hahahah.
tapi, yang pasti kitorang sume memang berbangga dengan adik lin, sebab dalam dia tak nak tu, akhirnya dia pergi gak. mungkin dia dah sedar yang banyak kelebihan dia akan dapat bila study kat sini. selepas 3 tahun, dia terus akan berkhidmat di sini sebagai nurse, part yang paling best, dia tak dapt ptptn tapi ada elaun rm650 tiap- tiap bulan. ini bermakna dia tak menanggung hutang seperti aku dan angah. tahniah untuk adik lin.

Sekarang ni, adik lin masih dalam minggu orientasi. tapi, macam tak berapa penat sebab tak kena berlari, dok dalam bilik berair cond je. hr jumaat, berakhir lah orientasinyer. kemudian akan disusuli dengan kelas. bulan depan baru dapat baju uniform bersama dengan kasut. tiap- tiap malam kami bercakap dengan adik lin, seronok dia kat sana. sebilik pun berdua je, agak luaslah bilik dia. 

Rezeki dia murah, senang perjalanan hidupnya. dapat belajar, habis belajar tak perlu risau cari kerja, sebab dah ada tempat kerja untuk dia. tahniah untuk adik lin. 


**********

*********

********

*******

******

*****

****

***

**

*


Inilah bakal nurse...

Misi Alin

***

:: Dalam kenangan ::

= Al- Fatihah =

Pak Long Mansur meninggal dunia pagi tadi. arwah adalah abang sulung abah aku. dah tua dah, tapi masih gagah naik motor sendiri dari rompin ke yong peng. semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang- orang yang soleh.

***

**

*


= Ang dalam kenangan. =

Semalam, bila aku sampai rumah je, tengok ang dah mati, dah dihurung semut. tapi memang dah nampak yang ang ni macam tak lama je lagi nak mati, sebab dia lemah sangat. sehari sebelum dia mati, dia asyik baring je, makan tak nak, minum susu pun tak nak. jadi, aku bagilah susu segar, ada gak la tenaga dia nak bergerak pas tu. 

***

07 July 2011

:: Ilusi ::


***

**

*

Sesi termenung.
wah...bergaya betul la termenungnyer...hahhaha...masa ni tunggu zurina nak gi kenduri sebenarnya.
tapi, sebenarnya masa dok tunggu tu memang ada termenung pun memikirkan masa depan yang dah nampak hala tujunya, dengan sapa untuk menuju masa depan. memikirkan itu, buatkan aku jadi gementar, betul ke pilihan aku, macamana la agaknya rupa, apa la yang bakal terjadi tahun depan, 3 tahun akan datang, 5 tahun 
akan datang, masih bahagiakah aku, atau makin bahagia.

kita tak akan bahagia kalau kita tak berusaha untuk menjadi bahagia.

Sesi bercerita.
Mr. Mine... dia tak pernah bagi aku hadiah macam orang lain yang bercinta, melainkan kasih sayang dan perhatian yang sepenuhnya untuk aku, itulah hadiah yang paling berharga dr Mr. Mineku. tapi aku tahu sehabis mana dia selama 2 tahun kami berkawan hanya disebabkan untuk mengambil hatiku. entah berapa banyak duit dia habis top upkan aku, msg aku tp aku tak balas pn, call aku kdg2 angkt kdg2 biar je ada gak la menipu. dia tahu aku menipu, dia tahu aku sengaja tak nak angkat call dia, tapi dia tak marah, sebab bagi dia, itu hak aku. dia tetap tunggu sampai aku terbuka pintu hati sendiri. 

"berbaloi apa yang saya buat selama ni, saya tak pernah rasa susah pun. saya tahu awak tipu saya masa saya call hari tu, tapi itu hak awak, awak ada sebab sendiri nape awk buat mcm tu. lagipun saya sayang awak sangat, jadi saya tak ada rasa nak marah pada awak". 
Itu kata-katanya pada aku masa aku mintak maaf kat dia. terharu, very touching la you. that's why i love you from the first time i saw you. 

***